Otwarty konkurs MSiT w ramach działania „Wspieranie przedsięwzięć z zakresu upowszechniania sportu osób niepełnosprawnych”

Uprzejmie informujemy, iż Minister Sportu i Turystyki ogłosił otwarty konkurs na dofinansowanie w 2014 r. zadań z zakresu rozwijania sportu osób niepełnosprawnych realizowanych w ramach zadania: „Promowanie i wspieranie rozwoju sportu dla Wszystkich”, działania: „Wspieranie przedsięwzięć w zakresie upowszechniania sportu osób niepełnosprawnych” finansowanych ze środków Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej.

Konkurs adresowany jest do organizacji spoza sektora finansów publicznych, których celem statutowym jest prowadzenie działalności w zakresie sportu osób niepełnosprawnych.

Rodzaje zadań przewidzianych do realizacji:

• organizacja zajęć sekcji sportowych osób niepełnosprawnych
  • organizacja imprez sportowych dla osób niepełnosprawnych (w tym Mistrzostw Polski i Pucharów Polski Osób Niepełnosprawnych)
  • prowadzenie zajęć sportowych dla osób niepełnosprawnych – program „Animator sportu osób niepełnosprawnych”
  • organizacja obozów sportowych dla osób niepełnosprawnych
  • zakup sprzętu sportowego dla osób niepełnosprawnych.

Priorytetowo będą traktowane wnioski:

• przewidujące włączenie społeczne osób niepełnosprawnych, w tym imprezy i obozy sportowe o charakterze integracyjnym
  • przewidujące włączenie społeczne osób niepełnosprawnych 50+
  • promujące prozdrowotne, społeczne, edukacyjne i wychowawcze wartości sportu
  • promujące zdrowy styl życia i aktywność ruchową wśród osób niepełnosprawnych
  • integrujące i angażujące środki finansowe jednostek samorządu terytorialnego, funduszy UE, sponsorów i inne.

Udział środków własnych lub środków pochodzących z innych źródeł musi pokrywać nie mniej niż 20% całości kosztów zadania (w tym zadań jednostkowych). Udziału własnego nie można finansować ze środków przekazanych przez Ministerstwo Sportu i Turystyki (np. otrzymanych w ramach innych konkursów).

Oferty należy składać i przesyłać elektronicznie w terminie do dnia 27 grudnia 2013 r.

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu znajdują się na stronie: